11.03.2023-17.03.2023 ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ БОРОТЬБИ З ГЛАУКОМОЮ!

З 11 по 17 березня 2023 року відзначається Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою.

Згідно до Уніфікованого Клінічного Протоколу медичної допомоги, первинна відкритокутова глаукома – це хронічне прогресуюче захворювання, що вражає зоровий нерв з розвитком специфічної оптичної нейропатії, характерних змін в полі зору, супроводжується періодичним або стійким підвищенням внутрішнього очного тиску (ВОТ).

 Глаукома є прогресуючою зорової нейропатією, що призводить до структурних змін у диску зорового нерва (ДЗН) і порушення поля зору (ПЗ), що може призвести до серйозних порушень зору і сліпоти.

 Первинна відкритокутова глаукома є найбільш поширеною формою глаукоми серед населення України.

В останні роки поширеність глаукоми серед населення України віком від 15 до 100 років складає 443,5 на 100 тис., на диспансерному обліку – 396,9 на 100 тис.

Глаукома займає 2-е місце серед причин первинної інвалідності і складає 16,0%.

Прогресуванню порушень зору при глаукомі зазвичай можна запобігти шляхом  модифікації стилю життя, ранньої діагностики  та  лікування.

ОСОБЛИВОСТІ МОДИФІКАЦІЇ СТИЛЮ ЖИТТЯ  ПРИ ГЛАУКОМІ:

Люди, що хворіють на глаукому, повинні перейти на максимально спокійний і розмірений спосіб життя: ніяких стресових ситуацій. Найкраще обходитися без емоційного і фізичного напруження, адже це тягне за собою підвищення артеріального і, що важливіше, внутрішньоочного тиску. Потрібно відмовитися від ненормованих робочих днів і різких змін життєвого ритму.

Якщо говорити про існуючі обмеження, то є ряд ситуацій, уникати яких потрібно обов’язково:

  1. Ніяких робіт з тривалим нахилом. Потрібно уникати тих ситуацій, які викликають прилив крові до голови. Миття підлоги, підмітання, прання, робота в городі можуть спричинити за собою непоправні наслідки. Потрібно намагатися підлаштовуватися під ситуацію. Приміром, під час збирання ягід можна сидіти на невисокій лавці.
  2. Допустимі заняття з невеликими фізичними навантаженнями, але з униканням при цьому різких рухів, особливо поворотів голови або нахилів.
  3. Максимально допустима вага – по 3 кг в кожній руці.
  4. Сон повинен бути повноцінним. Причому бажано спати на великий, високій подушці і після пробудження відразу ж підніматися, щоб зменшити тиск.
  5. Не варто дивитися на дуже яскраве світло. У сонячну погоду краще всього одягати окуляри з захистом від ультрафіолету. При бажанні можна навіть використовувати зелені скла, оскільки вони заспокоюють нервову систему і знижують внутрішньоочний тиск.
  6. Необхідно регулярно харчуватись і стежити за правильною роботою кишечника. Не можна переїдати та вживати гостру, солону і копчену їжу. Цукор теж шкідливий. Найкраще включити в раціон якомога більше овочів і фруктів
  7. Випивати дуже багато рідини в день – шкідливо. Найкраще не вживати більше півтора літра на добу. Причому прийом рідини найкраще розподілити рівномірно і не пити залпом – це стимулює секрецію внутрішньоочної рідини.
  8. Не можна дивитися телевізор або працювати за комп’ютером в темному приміщенні. Всі види діяльності, що викликають напругу очей (читання, вишивання, бісероплетіння), повинні виконуватися при хорошому освітленні.
  9. Шкідливі звички. Серед любителів спиртних напоїв існує думка про те, що алкоголь чудово знижує внутрішньоочний тиск. Тим не менш, хворим глаукомою заборонені будь-які спиртні, так і просто міцні напої. Основна небезпека полягає в тому, що після прийняття невеликої кількості алкоголю тиск дійсно знижується, але після відбувається його різке підвищення. Крім цього, спиртні напої надають руйнівний вплив на зоровий нерв, чого не можна допускати.
  10. Вживання нікотину категорично протипоказано. Паління – одна з найбільш частих причин гіпоксії тканин і розвитку атрофії зорового нерва.
  11. Але головною рекомендацією є регулярне відвідування офтальмолога із вимірюванням внутрішньо-очного тиску, особливо людям старшого віку та особам із несприятливим сімейним анамнезом та супутньою патологією.

На глаукому може захворіти будь-хто. Ця патологія не є вибірковою. Багато відомих людей мали глаукому, наприклад Гомер. Галілео Галілей. Михайло Врубель.

На світі можна жить без еталонів,

по-різному дивитися на світ:

широкими очима, з-під долоні,

крізь пальці,

у кватирку,

з-за воріт.

Від цього світ не зміниться ні трохи,

А все залежить від людських зіниць:

В широких відіб’ється вся епоха –

У звужених – збіговисько дрібниць.

Ліна Костенко

Підготував к. мед. н. Шупер С.В.